Välkommen till BRF Hussvalan!
Grattis till köpet av bostadsrätt i BRF Hussvalan. Vi hoppas att ni kommer trivas! I följande brev har vi samlat information och förhållningsregler till dig som är nyinflyttad eller redan boende i föreningen. Ta gärna några minuter och läs igenom det. Kontakta styrelsen vid frågor och funderingar.
Vid in- och utflytt bör köpare och säljare säkerställa att ni tagit emot respektive lämnat över…
alla nycklar till lägenheten
alla nycklar till förrådsbyggnaden, samt att förrådet är städat och upplåst
båda taggar till soprum och lokal, en grön och en blå
Internetrouter från Bahnhof
Vid inflytt, vänligen säkerställ att…
hemförsäkring är tecknad
adressändring är gjord
parkering är ordnad (se vidare längre ner)
Internet är aktiverat (se vidare längre ner)
ni kan logga in i Kundportalen för att se och hantera fakturor och andra ärenden mot vår förvaltare Riksbyggen (se vidare längre ner)
ni kan logga in på vår sida för att boka lokalen (se vidare längre ner)
Vid utflytt, vänligen säkerställ att ev. parkeringsplats är uppsagd och parkeringstillstånd återlämnade.
Nyttig information
Störningar
Att bo i lägenhet innebär att man bor nära sina grannar. Detta innebär att man måste ta hänsyn till vad övriga boende tycker och tänker. Upplever du att du blir störd av en granne, ta i första hand kontakt med personen i fråga och berätta om problemet. Det är inte säkert att din granne är medveten om att han eller hon gör något som kan störa. Om detta inte hjälper och störningarna fortsätter är nästa steg att kontakta styrelsen.
Planerar du att ha fest? Tänk då på att det som är roligt för dig och dina gäster kan vara mycket störande för dina grannar. Det är därför viktigt att du t.ex inte väsnas eller spelar musik för högt. Detta är särskilt viktigt mellan kl. 22.00 och 07.00, då tystnad ska råda på området.
Planerar du en större fest bör grannarna kontaktas i förväg. Behöver du borra, spika eller utföra andra typer av renoveringsarbeten som väsnas är detta accepterat vardagar mellan kl. 07.00 och 20.00 samt lördagar och söndagar från kl. 08.00 till 17.00.
På Riksbyggens kundportal kan du följa pågående ärenden och se dina hyresavier. Portalen hittar du på https://mitt.riksbyggen.se/ där du kan logga in med Bank-ID. Här finns även protokoll från årsmöten samt föreningens stadgar.
För att evakuering ska kunna ske på ett säkert sätt är det inte tillåtet att blockera loftgångarna. Detta inkluderar skrymmande föremål såsom cyklar, barnvagnar eller stolar. Mindre blommor och dörrmattor kan vara acceptabelt förutsatt att det inte blockerar gången samt att det plockas bort inför snöröjning på vintern.
Du som boende ska ha en fungerande och regelbundet testad brandvarnare. Rekommendationen är att testa brandvarnaren en gång per halvår. Du bör även ha en pulverbrandsläckare och en brandfilt. På balkonger och trädäck är enbart grillning med elgrill tillåtet, dvs ej kol- eller engångsgrillar, med anledning av brandsäkerhet och av hänsyn till grannar.
Det är inte tillåtet att parkera motorfordon som mopeder och motorcyklar invid husfasaderna eller i förråden på grund av brandrisken. MC-parkering finns i anslutning till hus nr. 90.
I samfälligheten som BRF Hussvalan tillhör finns fyra soprum:
I norra delen av området, på parkeringen nära hus 92 och 94.
I västra hörnet av parkeringen, nära hus 96.
I mitten av området bland radhusen.
Mitt i garagelängan som är närmast Utmarksvägen.
För att komma åt något av soprummen använder du tagg. Varje lägenhet ska ha två stycken taggar - en blå och en grön. Saknas någon tagg, kontakta styrelsen.
I samtliga soprum finner du behållare för återvinning av kartong, plast, glas, papper och behållare för hushållssopor. Vik gärna ihop kartongerna så de tar mindre plats, lägg rätt sopor på rätt plats och håll soprummet snyggt och rent. Gå vidare till nästa soprum om behållarna är fulla!
Det är förbjudet att lämna exempelvis möbler, elektronik och farligt avfall utanför behållarna i soprummen. Behållare för elektronikavfall finns i soprummet i garagelängan. Farligt avfall, möbler och dylikt ska slängas på en återvinningsstation (se https://www.sysav.se/). Överträdelse beivras.
Rökning är inte tillåten i utrymmen som trapphus, loftgångar eller gemensamhetslokal och vi avråder starkt från att röka i egen lägenhet, på balkongen och på innergården. Vi ber dig som är rökare att visa hänsyn och göra detta på ett sätt som inte stör andra medlemmar.
Vid hus 94 hade vi uppskattat om folk röker vid de två bänkarna vid lägenhet C001. Ännu bättre vore om man går ut mot trottoaren och röker.
Vid hus 96 hade vi uppskattat om folk hade kunnat röka vid cykelstället precis utanför förrådet. Ännu bättre vore om man går hela vägen ut på trottoaren mot vägen.
Internetuppkoppling från Bahnhof ingår i hyran. Se instruktioner nedan:
Hitta kopplingsskåpet som bör finnas i närheten av ytterdörren bredvid elskåpet
Koppla in en dator (direkt eller via trådlös router) i nätverksuttaget som sitter för sig längst ner (se bild nedan)
Öppna en webbläsare och gå till https://dhcp.bahnhof.se/ där du registrerar dig som kund
IP-telefoni från Bahnhof finns. För detta krävs att man använder deras router. Kontakta Bahnhofs kundtjänst för nummerportering eller -allokering.
Vid problem, prova först att starta om utrustningen. Om detta inte hjälper, kontakta relevant kundtjänst ovan.
Till lägenheten hör en router från Bahnhof. Routern ska kvarlämnas vid försäljning av lägenheten. Kontakta styrelsen om routern saknas.
Cyklar skall enbart placeras i cykelställ och inte på andra gårdsutrymmen.
Saker och material som kan blåsa ner och orsaka nedskräpning eller skada i omgivningen får inte förvaras på balkongen. Detta gäller exempelvis askfat som måste tömmas efter
användning för att undvika att fimpar blåser iväg.
Balkonglådor hängs, av säkerhetsskäl, på insidan av balkongräcket. Det är inte tillåtet att mata fåglar, skaka mattor, aska eller fimpa från balkongerna. Det är inte tillåtet att göra åverkan i staket, fasad eller själva balkongen, exempelvis genom att montera upp ett vindskydd.
Varje lägenhet har tillgång till ett kallförråd i längorna intill garagen. För att minimera risken för att skadedjur som möss tar sig in är det viktigt att inte förvara mat i förrådet. Kläder, kuddar och dylikt utgör bra boplatser för möss, och därför är det lämpligt att förvara dessa i hårda plastlådor. Det är inte tillåtet att förvara något brandfarligt, exempelvis kemikalier eller fyrverkerier, eller att placera något i förrådets gång.
Är ni i behov av parkeringsplats, eller har några frågor kring detta? Kontakta uthyrningsansvarig på e-post: uthyrning@brfhussvalan.se
För att hyra ut i andra hand krävs tillåtelse från styrelsen. För detta tas en avgift ut.
Logga in med bankid på www.riksbyggen.se. Klicka på "Bostaden" -> "Hyr ut i andrahand" och fyll i formuläret.
Till föreningen betalas en månadsvis avgift. Avgiften ska täcka räntor och amorteringar, värmeförbrukning, vatten, kommunikationskostnader, avfallshantering, städning samt övrig skötsel och underhåll av fastigheten och grönområden. Högre kostnader betyder högre månadsavgift - om vi medlemmar exempelvis slarvar med att sortera avfall påverkas månadsavgiften i slutändan.
Det finns möjlighet att hyra samfällighetens lokal för fest och andra sammankomster. Den bokas per dygn från 12.00 på dagen till 12.00 nästkommande dag. Kostnaden är 350 kr/dygn och faktureras i efterhand. Bokning sker via vårt bokningssystem och åtkomst sker med samma tagg som används för soprummen. Bokning och fullständig information finns här: https://lokalen.brfbacksvalan.se
Genom BRF Hussvalan är alla lägenheter försäkrade med bostadsrättstillägg. Utöver detta förutsätts du som boende ha hemförsäkring.
Här är några exempel på vad som är den boendes ansvar (se stadgarna för ansvarsfördelning):
Mindre reparationer och underhåll såsom att måla eller lägga om golv
Vitvaror och bortförsel av utbytta sådana
Rensning av vattenlås (vid större stopp kontaktas Riksbyggen)
Större ombyggnader efter tillstånd enligt nästa stycke.
Beroende på situation kan Riksbyggen erbjuda vissa av dessa saker på den boendes bekostnad, kontaktuppgifter ovan.
Du får inte utan styrelsens godkännande utföra åtgärder som innefattar väsentlig förändring av lägenheten, exempelvis:
Ingrepp i bärande konstruktioner eller som påverkar brandklassen
Ändring av befintliga ledningar för avlopp, värme, vatten och el
Uppförande av staket på uteplats
När du köper en bostadsrätt och flyttar till en bostadsrättsförening, innebär det också att du kan vara med och påverka det som sker i föreningen.
En gång om året hålls en årsstämma, då en styrelse väljs av de boende. Styrelsens uppgift är att förvalta föreningens egendom vilket bland annat innebär att se till att behövliga reparationer och underhållsarbeten genomförs. Styrelsen skall även se till att föreningens stadgar efterlevs och att årsstämmans beslut genomförs.
Som ny i föreningen har du säkert många tankar och funderingar kring ditt boende. Kanske har du positiva erfarenheter och idéer från där du bodde förut. Lyft gärna fram detta till styrelsen så kanske det kan bli något som alla medlemmar kan komma att ta del av. Alla initiativ och förslag till förbättringar kring vår förening är givetvis välkomna inslag.
Om du känner ett intresse för att driva frågor mer aktivt kan du bli en del av styrelsen. Alla typer av engagemang är välkomna, både i och utanför styrelsen.
Har du som medlem några förslag eller vill engagera dig i styrelsen, hör av dig till styrelsen@brfhussvalan.se
Till våra årsstämmor som äger rum i slutet av maj varje år är alla medlemmar välkomna. Kallelse till årsstämman skickas ut på mail senast två veckor i förväg.
Återigen hälsar vi er välkommen till vår förening, och hoppas att ni kommer trivas här!
Styrelsen BRF Hussvalan